Aromatinga vonia - atgaiva kūnui ir sielai | Saulės Mandala

Aromatinga vonia | Eteriniai aliejai

Ar yra kas nors prabangiau ir kvapniau, nei po ilgos dienos įlįsti į šiltą vonią ir leisti įtampai pamažu išsklaidyti?

Karšta aromatinga vonia yra naudinga ne tik mūsų kūnui, bet ir protui. O jei dar įlašinsite į vonią kelis lašelius eterinio aliejaus - nauda bus dar didesnė:

  1. Suteikia žvalumo, energijos. Įpilkite tonizuojančio ir stimuliuojančio eterinio aliejaus (rozmarinų, verbenų pušų, mėtų, pipirmėčių, citrinžolių, pelargonijų, eukaliptų, ar bet kurio citrusinio vaisiaus). Šie kvapai aktyvina smegenų veiklą ir padeda išlikti budriam. Receptas "Rytinė šalinanti nuovargį vonia": 3 lašeliai rozmarinų aliejaus, 2 lašeliai pušų aliejaus ir 1 lašelis čiobrelių aliejaus. Receptas "Žvalinamoji rytininė vonia": 3 lašeliai rozmarinų aliejaus, 3 lašeliai greipfrutų aliejaus.
  2. Padeda numalšinti nerimą ir stresą, bei atpalaiduoja. Ne visada yra lengva pabėgti nuo rūpesčių ir neigiamų minčių. Būtent karšta, aromatinga vonia pagerina kraujotaką, greitina medžiagų apykaitą. Raminantį efektą suteiks: sandalmedžio, levandų, ylang-ylang, rožmedžių, vanilės ir ramūnėlių eteriniai aliejai. Šių eterinių aliejų kvapas – nuramins Jūsų mintis. Receptas "Atpalaiduojanti vonia prieš miegą": 4 lašeliai ramunėlių aliejaus ir 2 lašeliai levandų aliejaus.
  3. Pagerina miego kokybę. Sunku užmigti? Tam puikiai tinka levandų eterinis aliejus. Šiltas vanduo skatina melatonino – taip pat žinomo kaip miego hormono – gamybą. O raminantis eterinio aliejaus poveikis paruoš Jūsų kūną ir protą saldžiam miegui. 
  4. Padeda sumažinti skausmą, pašalinti raumenų įtampą. Kai kurie eteriniai aliejai ir jų kombinacijos yra kartu ir atpalaiduojančio, ir tonizuojančio poveikio (eukaliptų, mėtų eteriniai aliejai). Taip pat padeda atsipalaiduoti, nuraminti skaudančius raumenis, kūno sustingimą – levandų, eukaliptų, rozmarinų, imbiero ir citrinžolės eteriniai aliejai. Receptas "Pavargusiems raumenims atpalaiduoti": Vakare: 3 lašeliai levandų aliejaus, 2 lašeliai mairūnų aliejaus ir 1 lašelis kadagių aliejaus. 
  5. Peršalimo bei gripo prevencijai. Kamuoja užgulta nosis? Pats laikas išsimaudyti karštoje vonioje. Vonios vandens šiluma ir garai padės išvalyti užsikimšusius nosies takus ir lengviau kvėpuoti. Geriausiai valo orą, stimuliuoja imunitetą ir padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų: raudonėlių, arbatmedžių, levandų, citrinų, eukaliptų, čiobrelių, kėnių, pipirmėčių, rozmarinų eteriniai aliejai.
  6. Drėkina odą. Jūsų oda yra sausa ir į uždegimą linkusi? Keli lašai eterinio aliejaus, tokių kaip ramunėlių, sandalmedžio, pamaitins Jūsų odą ir suteiks švelnumo pojūtį. Kamuoja dažnas niežulys? Rekomenduojame į šiltą (ne karštą) vandenį įlašinti 10 lašų ramunėlių eterinio aliejaus ir pagulėkite vonioje bent 10 minučių. 
Aromatinga vonia | Eteriniai aliejai

Paruošti kvapnią vonią yra labai paprasta: prisileiskite vonią šilto vandens ir, prieš lipdami į ją, iš anksto sumaišykite 6 lašelius kvapniojo aliejaus su 1 valgomuoju šauktu pieno, medaus, valgomosios druskos ar neutraliu augaliniu aliejumi (migdolų, avokadų, jojobos), ir tik tuomet paruoštą mišinį pilkite į vonią. Niekuomet nepilkite eterinio aliejaus į vonią iš anksto, nes jis išgaruos. 

Aliejų rinktis reikia atsižvelgiant į laukiamą poveikį:

  • Eukaliptas – lengvina kvėpavimo takų susirgimus, tokius kaip kosulys, peršalimas, bronchitas, sinusitas; gerina kraujotaką, mažina patinimus, raumenų skausmus, skaidrina protą, gerina galvos odos kraujotaką, skatina plaukų augimą ir yra puiki prevencija nuo pleiskanų.
  • Levanda –  mažina nuovargį, skatina protinę veiklą, gerina atmintį, padeda įveikti nemigą, depresiją, nervinę įtampą, galvos skausmus, migreną, slopina pykinimą. Atpalaiduoja, pašalina raumenų įtampą. 
  • Pipirmėtė – mažina psichologinį nuovargį, depresiją, padeda sukoncentruoti dėmesį bei atgaivina sielą. Kelia nuotaiką, mažina kosulį, slopina žarnyno spazmus, gerina protinę veiklą.
  • Arbatmedis – gelbsti esant kvėpavimo takų ligoms, gripui, raumenų skausmams. Naudojamas nedideliems įpjovimams ar įbrėžimams plauti. Padeda kovoti su kai kuriomis odos problemos (spuogai, pėdų grybelis, nagų grybelis, karpos, odos uždegimai). 
  • Čiobrelis - padeda gydyti įvairias infekcines ligas. Labai tinka nuvargusiems, prislėgtiems žmonėms. Sužadina apetitą, atgaivina ir sustiprina tiek kūną, tiek ir dvasią, stimuliuoja smegenis ir gerina atmintį. 
  • Pušų - lengvina atsikosėjimą, mažina raumenų skausmus.
  • Rozmarinų – turi stimuliuojamąjį poveikį, ypač tinka rytais. 
  • Greipfrutų – pakelia nuotaiką, stimuliuoja kūno ir galvos odą.

Raskite laiko aromatingai voniai ir atgaukite jėgas. Mėgaukitės jos teikiamais malonumais. O gal tiesiog palepinkite savo mylimąjį aromatinga vonia prie žvakių šviesos, kuri sužadins jausmus bei atpalaiduos kūną. 

Naudota literatūra: Patricia Davis "Aromaterapija nuo A iki Ž".